woensdag 28 november 2012

Vervolg op mijn bericht van gisteren

Gisteren schreef ik impulsief (en dat is raar, want eigenlijk ben ik best een bedachtzaam mens) een berichtje over dat ik me stoor aan blogs die op een bepaalde manier reclame maken. En daar wil ik nu graag nog even op terugkomen.

De hele dag heb ik er vandaag aan gedacht en de reacties door mijn hoofd laten gaan.
Ik ben heel blij met alle verschillende reacties, want ze hebben me geholpen om duidelijk te krijgen voor mezelf wat ik nou precies storend vind.

In eerste instantie twijfelde ik aan mijn eigen gevoel. Zou ik echt jaloers zijn?
Maar nee, dat is het niet.
Het is toch een vorm van irritatie.
En toen vroeg ik me af wat me dan precies irriteert.
En dat is niet dat sommige blogsters heel succesvol zijn met hun blog en daardoor heel veel lezers hebben. Dat gun ik iedereen van harte, want dat is toch een teken dat je met je blog iets biedt wat anderen graag lezen. Ik lees zelf die blogs ook niet voor niks natuurlijk, maar omdat ze me boeien.

Het is zeker ook niet het feit dat sommige blogsters via hun blogs 'ontdekt worden in de grote wereld'.
Ik vind het juist superleuk voor al die vrouwen die op grotere schaal hun talenten kunnen gaan benutten, door bijvoorbeeld een boek te maken of voor het maken van professionele foto's te worden gevraagd.
Zij hebben hun talenten laten zien via hun blog en daarmee veel mensen aangesproken. Dan mag daar best geld mee verdiend gaan worden.

Hetzelfde geldt voor iedereen die via een blog zelfgemaakte spulletjes weet te verkopen. Ook daar heb ik absoluut geen moeite mee.

En door zo te denken en te denken, ben ik uitgekomen bij wat het WEL is dat me irriteert.
En dat blijkt niet eens de blogschrijfster zelf te zijn, maar degene die haar benaderd heeft.

Misschien komt het doordat ik zelf een webwinkel heb (die ik overigens bijna angstvallig gescheiden probeer te houden van dit blog) en dus weet hoe ongelofelijk veel geld het kost om ergens te adverteren waar je doelgroep zich bevindt.
Daardoor stoor ik me aan webwinkels die door het weggeven van een produkt (= kosten inkoopsprijs) een blogster gebruiken om heel goedkoop reclame voor zichzelf te maken.

Ik zag in sommige reacties dat je je als blogster vereerd en gewaardeerd voelt als je hiervoor benaderd wordt. En op zich snap ik dat wel. Maar ik denk dat je als blogster juist gebruikt wordt en je dus eigenlijk helemaal niet vereerd moet voelen. Je zit gewoon goedkoop reclame te maken.
Ja, ik geloof echt dat ik hiermee bij de kern van mijn irritatie gekomen ben.

Natuurlijk heb ik helemaal niks tegen blogsters die BELANGELOOS reclame voor andere blogs of zelfs voor webwinkels maken. Dat komt gewoon uit het hart, denk ik. 

En uiteraard heeft ook iedereen gelijk die zegt: iedereen mag doen en laten wat ie wil op zijn eigen blog en niemand is verplicht om het te lezen of te volgen. Zo maken we allemaal onze eigen keuzes. En dat is maar goed ook.

18 opmerkingen:

Leonie zei

Ja, daar heb je een punt met dat reclame maken! Maar als blog vind je het ook leuk als er reclame voor je wordt gemaakt, dus waarom voor webwinkels niet?
Ik vind het lastig, maar ik geniet gewoon van de blogs! En stiekem vind ik de wat kleinschaligere blogs veel gezelliger!

vrouw Hommel zei

Wat kun je dan "druk" zijn in je hoofd met zo'n onderwerp. Ik had het vorige bericht ook gelezen maar wist niet goed hoe te reageren. Ik snap je irritatie en waar het vandaan komt.

Sofie zei

Uiteindelijk 'groei' je als blogster... Het is leuk om te zien dat mensen je berichten lezen!
En of dat er nu 10 of 1200 zijn, de échte komen elke keer terug, niet?!?

Unknown zei

Ik snap wel wat je bedoelt ;-)
Zelf stoor ik me wel eens (een heel klein beetje maar hoor, hihi) aan blogs die bijna elke week zo'n grote GiveAway houden, die dus gesponsord is door een winkel. Dan lijkt de blog bijna alleen maar om de giveaways te gaan (en dus wordt zo'n giveaway minder bijzonder)

ps. ik blijf je zeeeker volgen :)

Anoniem zei

sluit me bij jou gezellige volgers aan, lieverd ik snap en begrijp je heel goed, en wat goed van je dat je hier nog eens goed op in bent gehaakt!!!! gewoon lekkere give away's van je zelf doen, is zoveel leuker doe ik ook.......zou ook niet willen benaderd worden....heej alleen als ze munnen Crown-Y willen gaan promoten...ha ha ha

lieve groet enne je weet dat ik altijd graag bij jou gezellig blog kom kijken en lezen
lieve groet jenneke

CarlaK.be zei

Perfect verwoord !

Susan Sondeyker zei

Hihihi ik zie het al helemaal voor me dat je er mee bezig bent. Ik ken dat...okay wel over andere onderwerpen ;).
Maar ik snap je irritatie, maar aan de andere kant is het toch mooi dat je op die manier reclame maakt voor een webshop. Ik vind wel dat dit bij je blog moet passen.
Ik kreeg een paar weken geleden een mail van een amerikaans bedrijf voor een of ander scrap programma. Ik vond het zowiezo een rare mail en ik scrap helemaal niet. Dus daar heb ik nig niet eens op gereageerd omdat het gewoon ook een vreemde mail was. Maar bij iets wat passend is, wie weet.
En waarom zou je geen reclame maken voor je eigen webshop? ;). Gewoon een banner op je blog...
Warme groetjes van Susan

Zaanse Zolder zei

Het blijft lastige materie hè, maar wij samen zijn het er wel over eens : wij doen het NIET !

Mama Maai zei

Wat goed dat je er nog op terug komt. Ik snap ergens je irritatie wel maar snap ook dat die webwinkels het proberen als dat precies hun doelgroep is. En dat bloggers daar gebruik van maken. En als het iets is waar je je zelf in kan vinden lijkt het me geen probleem. Maar een blog met alleen maar give aways.... ik zou dan niet meer het gevoel hebben dat ze voor mij kwamen denk ik... Maar zo af en toe iets weggeven (of winnen) is leuk!

Pretty cool stuff zei

Ach, breek je hoofd er nu maar niet meer over...doe gewoon wat jij leuk vindt en dat moet een ander ook doen. Mijn blog is echt mijn happy space en ik wil me er vrij in kunnen uiten...ik stelde eens de vraag op mijn blog "waarom blog jij?"...daar heb ik veel aan gehad, ik was toen ook in een piekerbui...hier de link van dat bericht.
http://prcoolstuff.blogspot.be/2012/10/waarom-blog-jij.html

PS. de magneten heb ik nog niet egvonden, hahahaha!!!

Katrien x

Busje vol bijou zei

Joh maak je niet druk!Ik snap het wel hoor,bij die grote blogs draait het dan niet meer om het leuk/gezellig en eigen freubelwerk maar idd 'cheap'reclame.Nou daar doen wij niet aan mee!Ja heb 2 linkjes naar website's op mijn blog maar dat is omdat ik dat wil en graag kom en jij kunt ook best een linkje naar je website plaatsen hoor!
Zo en nu het boek sluiten ,kopke(hoofd) leeg en weer lekker verder bloggen meid!!X

Riet (Leven met Liv) zei

Ik vind je beide berichten heel genuanceerd geschreven en dat is leuk: ik hoorde eerder al veel minder genuanceerde reacties waarin ik wel veel jaloezie hoorde klinken. Daar nam ik dan ook nooit de moeite om te reageren. Bij jou wel.

Je hebt uiteraard een punt. En het gaat zelfs niet om een naïef soort van gebruiken. Dit maakt het verhaal er niet mooier op, waarschijnlijk krijgt het allemaal nog een bruiner randje met deze toevoeging: uiteraard weet je als blogster ook wel dat bedrijven bij jou, op een voor hen goedkope manier, hun product kunnen tonen aan exact dat publiek wat ze willen bereiken. Maar dan nog vind ik de afweging 'is het dat waard' een persoonlijke keuze. Je weet best wel dat je niet echt uitverkoren bent maar gewoon een aanzienlijk lezersaantal hebt dat je met veel (erg plezierig gespendeerde tijd) hebt opgebouwd. Maar de slotsom blijft dat jij er als blogster iets voor in ruil krijgt. Aan jou om, bij zo'n aanbod, te kiezen of je het dat waard vindt. Soms vind ik het dat wel. En soms niet.

Met Facebook is dat net zo en zelfs nog een trapje verder: bedrijven laten je dingen sharen en dat doen honderden mensen, in de hoop iets te winnen. Zo krijgen ze quasi gratis advertentieruimte op honderden walls en de kans is klein dat je er iets voor in ruil krijgt. Als ik over iets blog, ben ik zeker dat ik het krijg. Daarom dat het op mijn blog (soms) wel kan, op mijn Facebookwall niet. Een persoonlijke keuze, dus.

Riet (Leven met Liv) zei

Oh en toch nog even: hoofdreden waar om ik blog blijft nog steeds omdat ik het leuk vind om mijn handwerk met mensen te delen hoor. Ik krijg het een beetje benauwd van reacties die doen uitschijnen dat 'er iets mee verdienen' de motivatie is geworden... Het komt er gewoon heel af en toe bovenop...

wannesraps zei

ik heb bij sommige blogs inderdaad ook wel het gevoel dat het enkel rond gesponsorde give-aways draait en niet meer rond wat ze zelf maken... Ik zou het nooit doen, want mijn blog is eigenlijk gestart omdat ik zelf wou bij houden wat ik allemaal maakte en dan is er ook bijgekomen om links naar gratis patroontjes te zetten en naar stofjes die ik gebruik, maar ieder zijn ding. Ik geniet ook meer van de kleinschaligere blogs, dan lijkt het bijna of je voor een kopje koffie op bezoek gaat, juist omdat je dan altijd weer dezelfde mensen 'tegen komt'. Maar nu hebt ge mij wel curieus gemaakt... wat is uwe webshop??
;o) Ik weet het echt niet.
Groetjes
Maren (hoemmelke.blogspot.com)

Moois van mie zei

awel ja ! Ik heb nog geen tijd gehad om je blogje van gisteren te lezen, maar dat van vandaag herken ik zeer erg !
Ik wil om te beginnen zeggen dat ik zelf best wel wat reclame maak op mijn blog : voor mijn eigen etsywinkeltje, maar ook voor dingen die ik waar dan ook tegenkom en die ik tof vind.
Maar ik heb dat nog nooit op vraag gedaan en er ook nog nooit iets voor gekregen, ik zou me een beetje vies voelen, dat maakt het namelijk niet integer meer. En ik wil dat de dingen die ik schrijf integer zijn.
Ik wil trouwens niet op een commerciele manier reclame maken, ik wil mijn ervaringen delen wanneer ik enthousiast over iets ben of juist niet.

Ik was dan ook zeer verbolgen toen ik een tijd geleden op mijn mailadres een mail kreeg van een voor mij - ook virtueel - onbekend vrouwspersoon die me vroeg of ik op mijn blog mee reclame wilde maken voor 1 van de blogboeken ( overigens een zeer goed boek ) die zouden gaan uitkomen en die me vroeg mee na te denken over hoe er voor dat boek nog meer reclame gemaakt zou kunnen worden.
De mevrouw in kwestie bleek uitgeefster te zijn van dat boek en ik heb geen idee waar ze mijn mailadres gevonden had.
Ik heb haar dan ook een mail gestuurd met de boodschap dat ik niet hou van spam en niet wenste dat mijn mailadres daar voor gebruikt werd. Wat haar vraag betreft : ik zou wel een blog schrijven over hoe ik dat boek vond - was ik al van plan - ik heb daar geen aanzet voor nodig en haar mail vond ik not done.
Dat begreep ze helemaal niet...
En 1 van de argumenten die ze gebruikte was dat er zelfs blogsters waren die gratis een boek hadden gekregen om er reclame over te maken, wat was toch het probleem ?
En dat vond ik zo mogelijk nog erger : dus er zijn mensen die recensies schrijven omdat ze een gratis boek hebben gekregen ??? Wat kan ik dan nog geloven van diegene die dat schrijft ???
Ik vond dat de ' blogwereld besmetten met iets vies ' ...
Soit, na wat heen en weer gemail zou ze mijn adres uit haar bestand wissen en ik zat met een vies gevoel van onbehagen over deze tactiek en wilde er ooit wel eens een blogje over schrijven...
Maar jij bent me voor ;)
Al word ik weer helemaal verontwaardigd door het neer te pennen dus misschien komt mijn eigen bijdrage er toch nog van ;)

Vlinderknoopje zei

Je kan het allemaal mooi verwoorden... zelf kan ik ook met iets in mijn hoofd zitten en er lang over piekeren... niet doen je doet het goed!

Ik ben hier nog niet zo lang... wil wel weten waar ik je webwinkeltje kan vinden... wat ik me afvraag moet je die verkoop ook aangeven stel dat ik morgen slabbetjes zou willen verkopen via mijn blog... ik zie me dat nog niet direct doen maar wil het toch graag weten:)

Het moet een fijn gevoel geven als mensen zo maar komen kijken naar je blog omdat ze je spulletjes mooi vinden!

Nog een fijne dag!
Marina

Poesie Oh Hi! zei

:) Ik snap wat je bedoeld maar het mes snijd natuurlijk wel aan twee kanten. Ben zelf een poosje geleden benaderd door een bedrijf waar je online fotoproducten kon laten maken. Ze gaven mij een tegoedbon om 'iets' te laten maken uit hun winkel in ruil voor een berichtje op mijn blog. Van deze tegoedbon heb ik twee van mijn nieuwste boekjes laten maken. Een er van geef ik nu weg op mijn blog. Om eerlijk te zijn: het 'reclame bericht' heb ik getypt en geplaatst maar vervolgens ben ik de aandacht veel meer gaan vestigen op de give away.

Dus ja, het is wel goedkope reclame voor zo'n bedrijf maar zeg eens eerlijk: hoeveel mensen zouden nu daadwerkelijk a.d.h.v. mijn bericht hun fotoproducten daar gaan bestellen? Ik denk niet zo veel, vooral ook omdat, nu een paar weken verder, echt helemaal niemand dat bericht meer leest. Maar er zijn wel veel mensen die heel graag mijn boekje willen hebben!

En dat laatste is voor mij eigenlijk de enige reden geweest waarom ik die rescensie geschreven heb: Ik kreeg er iets voor waarvan ik 100% zeker wist dat veel van mijn lezeressen het ontzettend tof zouden vinden! (moet wel eerlijk zeggen dat de fotoservice me niets tegeviel hoor maar als dit wel het geval zou zijn geweest dan had ik dat ook ZEKER vermeld)

Maar genoeg over de advertorials in Blogland! Je hebt een webwinkel?! Wat leuk! Wat verkoop je zoal dan?

Maddy zei

Ik lees net pas je vorige bericht en deze, ik snap denk ik wel een beetje wat je bedoelt...er zijn wel meer van die blogs te noemen die inmiddels zo commercieel geworden zijn dat het persoonlijke er af is en dát vind ik jammer...maar dan vooral voor hun!
De essentie van bloggen vind ik zelf de actie en reactie, het persoonlijke en het 'ons kent ons gevoel', interesse tonen in wat anderen doen en maken en dan is het ook leuk om reacties terug te krijgen op wat jij doet. Ik heb op zich helemaal niets tegen reclame, zolang het maar niet het persoonlijke van een blog gaat overschaduwen en alles alleen nog maar daar om draait....dan haak ik af. Ik heb zelf ook al jaren een webwinkel, maar ik kies er bewust voor om daar niet continu letterlijk mee 'te koop' te lopen. Het is denk ik net hoe je er zelf in staat, de een begint een blog uit commercieel oogpunt en de ander uit persoonlijk oogpunt en soms groeit het misschien vanzelf uit tot iets wat diegene zelf ook niet eens voor ogen had:-) Als ik heel eerlijk ben krijg ik af en toe ook wel jeuk hoor bij sommige dingen die ik tegenkom, maar dan ben ik weg. Jij hebt een blog wat ik heel graag volg, juist omdat het over 'jou' gaat en dan kom ik terug..LOL..! Grtzz..Maddy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...