zaterdag 23 februari 2013

De reis is weer volbracht

Donderdagavond laat ben ik weer bij mijn huisje in Lelystad gearriveerd.
Voor wie wil lezen hoe de reis (met hindernissen) gegaan is, zal ik hier een verslagje schrijven.

Op dinsdag was het al de hele dag aan het sneeuwen en dat hield maar niet op. Er was zeker wel 10-15 cm gevallen. En het sneeuwde nog steeds toen ik woensdagochtend zou vertrekken. Daarom had ik besloten om zoveel mogelijk via de 'grote weg' te rijden, aangezien die het beste schoongehouden wordt.

Ik had geen haast om op pad te gaan, want ik zou maar tot Noord-Duitsland hoeven te rijden, aangezien ik daar een overnachting geboekt had. Dus ik was nog lekker bezig in mijn huis met onder andere een geschilderd kastje terug in elkaar te zetten toen mijn telefoon ging: Inger.
Ze vroeg of ik al onderweg was en ik zei: Nee, want ik doe rustig aan.
Ze zei dat ik daar dan maar blij om moest zijn, want er was een ernstig ongeluk gebeurd precies op de weg die ik van plan was te gaan rijden. En die weg was dus afgesloten.


Dit kon ik erover vinden op internet. Er staat o.a. in dat er 1 dode en 2 ernstig gewonden waren. De weg bleek de hele dag afgesloten.
Daarom besloot ik om een andere route te nemen. En dat betekende een route over kleinere wegen. En die worden minder goed schoongehouden. Nou, dat heb ik geweten....
Toen ik nog geen half uur onderweg was, was de weg zo glad dat ik maar maximaal 50 kon rijden. Daardoor werd ik wel een beetje zenuwachtig, want hoe lang zou dat nog duren?
En bovendien: zo prettig rijden is het nou ook weer niet op een spekgladde weg.

Gelukkig werd het na ongeveer een half uurtje beter en kon ik er wat meer vaart in zetten.
Ik reed de hele tijd door een soort kerstkaart, want er lag behoorlijk wat sneeuw.
Maar hoe zuidelijker ik kwam, hoe minder wit het landschap was.

Nog een keertje 'mijn straat'.


Hier moest ik even stoppen omdat mijn contactlens verwisseld moest worden. Die had er geen zin meer in. Gelukkig heb ik altijd een reserve bij me.
Eenmaal in de buurt van Lund was er bijna geen sneeuw meer te bekennen.
En zo kwam het dat ik over de eerste 200 km ruim 3 en een half uur deed. Niet echt opschieten dus.
Ik stopte even bij de McDonalds waar ik ook op de heenweg gestopt was. Ik wilde daar iets gaan kopen, maar er kwam helaas net een grote familie binnen die heel veel wilde bestellen. 
Dus ik ging maar gauw verder.


Nog 347 km te gaan.

Nu de Öresundbrug op vanaf de Zweedse kant.
En dan zie je dus het bord Danmark halverwege de brug.
In Nederland weten we wat files zijn, maar in Denemarken kunnen ze er ook wat van. Dit is in de buurt van Kopenhagen.
Van de Storebeltbrug kon ik geen foto maken, omdat ik toen mijn telefoon liet vallen. Dat was jammer, want er was juist zo'n mooie lucht op dat moment. :-(

Dat werd dus weer even stoppen op een parkeerplaats om mijn telefoon te pakken.
Ik zag dat ik de enige was die nog met sneeuw op het dak rondreed. Dus daar maar even een fotootje van gemaakt.


Het laatste stuk moest ik nog een paar keer stoppen omdat mijn cruise control dienst weigerde. En dat is vervelend, want ik ben daar heel erg aan gewend. Het rijdt zoveel makkelijker.
Het gebeurt wel vaker. Ik ben er ook al voor bij de garage geweest, maar die kunnen geen oorzaak vinden. En het is te verhelpen door even de motor uit te zetten en weer aan. Maar ja, daar moet je dus wel even voor naar een parkeerplaats. ;-)

Uiteindelijk kwam ik rond half 8 aan bij Ferienhof Budach, waar mijn bedje voor de nacht weer klaar stond.


Ik ben zo blij dat ik dit overnachtingsadres gevonden heb. Het is voor mij ideaal. Het ligt ongeveer halverwege de route, niet ver van de snelweg vandaan. En het is goedkoop.
Ik heb geen zin om meer dan 50 euro te betalen voor alleen een paar uurtjes slaap. En een luxe kamer heb ik ook niet nodig. Dit is helemaal prima voor mij.
En zeker zo in de winter, is in 1 keer rijden in je eentje eigenlijk geen optie.
Dus ik hoop de volgende keer weer hier terecht te kunnen.

Nou nou, dit is wel een heel verhaal geworden. Dus de andere helft van de reis zet ik wel even in een nieuw berichtje.

19 opmerkingen:

Anoniem zei

he wat een vervelend bericht zeg....goed dat inger je belde zeg wat lief
wat een pracht foto's heb je weer weten te maken die van je straat vind ik helemaal geweldig mooi

en fijn zo een overnachtings adres gevonden te hebben

lieve groet jenneke

Es zei

Wat een dappere reis, petje af! En lelystad wat leuk daar wonen mijn ouders en mijn zusje met haar familie....
xe

Unknown zei

Enorm fijn dat Inger je belde ja..pffff heftig ongeluk zeg!
Wat heb je weer beauty van een pica`s gemaakt zeg ♥
Vind het knap dat jij gewoon even dit stuk helemaal rijd!!
En die overnachting tussendoor is helemaal goed, zo kun je weer uitgerust verder.
Lieve groetjes Hester

Unknown zei

weer veilig thuis gelukkig, en heftig zeg dat ongeluk :-(

mooie foto's trouwens,
en ja deden wij ook meestal als we op doorreis waren, een betaalbare slaapplaats, als je maar kan slapen , als het redelijk schoon is, toilet douche kortom meer heb je toch niet nodig ?
rust maar lekker uit :-)
lieve groet, Ellen

vee zei

Tof om telezen
Ikheb altijd het gevoel dat ik dat zelf hebmeegemaakt zo !

La FeMe en Spruiten zei

Fijn dat je er weer bent. Maar als ik het zo lees toch steeds weer een mooie reis. Wat is de natuur daar toch prachtig, uitgestrekt en bosrijk. Het is dat ik mijn kikkerlandje niet kan missen maar dan zou Zweden bij mij ook hoog scoren.

25 jaar geleden gooide mijn eerste hernia-operatie roet in het eten om op kampeervakantie te gaan naar Zweden. Hond had al alle inentingen gehad maar ik mocht niet gaan van de arts. Daarna is het er helaas nooit meer van gekomen dus smul ik nu van jouw verhaal. Dank je.

Groetjes Saskia

Zaanse Zolder zei

Toch best eng hoor, als je weet dat er ongelukken kunnen gebeuren. En ik vind 50 rijden op een spekgladde weg ook nog best hard. Gelukkig ging het goed! Dapper mens!

vrouw Hommel zei

Ik blijf je dapper vinden hoor maar inderdaad wel fijn dat je een tussenslaapplaats hebt gevonden.

AnneO zei

Wat fijn om te horen dat je weer veilig en wel over bent gekomen :) Toch wel een hele onderneming zo in je eentje lijkt me. En ik begon een beetje te wuppen in de stoel toen ik las 'in de buurt van Lund', haha! Heb daar zulke goede herinneringen aan :) Lees binnenkort de andere helft van je verhaal wel! :)

Moos zei

Veilig en wel weer thuis moppie. Welkom terug :-)

E Strea Chikitu zei

poe hé!
welkom thuis :-)

Unknown zei

Ooh Zweden in de winter, ik ben daar al heel veel geweest maar dan in de zomer. In de winter moeten we ook eens doen...de sneeuw hoort erbij zeker? ;)
Emilia

Linda zei

Nou, ik vind het toch elke keer een hele onderneming en erg knap van je, zo met al die sneeuw ellende.Maar gelukkig ben je weer veilig thuis en dat is het belangrijkste.Fijne zondag,liefs Linda.

Angeline zei

Gelukkig ben je weer heelhuids in Nederland aangekomen,maar het klinkt toch best wel als een vermoeiende reis:-(

groetjes en nog een fijne zondag!

lien zei

gelukkig ben je weer veilig aangekomen! wanneer ga je nu weer terug naar Zweden? Is Nederland je vaste woonplek of Zweden? Ik volg je nog niet zo heel lang, dus dat heb ik even gemist :- Fijne zondag!

Miss Creatuurtje zei

Nu heb je een foto gemaakt van dat deel van de brug waar het begint in 'The Bridge' :-). Ondanks de vele ongemakken had je wel een mooi panorama hé. Blij dat je heelhuids weer in blogland bent :-)

Anoniem zei

Ik wilde zeggen: Welkom thuis weer. Maar als je weer in Zweden ben zeg ik het ook. Ik vind het wel dapper van je om zo tussen twee huizen heen te pendelen. Ik ben ook benieuwd wat uiteindelijk een beetje je vaste stekje wordt zonder om de paar weken heen en weer te reizen. Zeker met dit weer geen gemakkelijk klusje.
Ik wens je een fijne tijd hier.

Lieve groet,
Gerry

Maddy zei

Je hebt het weer volbracht en ook ik vind het super dapper van je om iedere keer weer dat stuk te rijden...zeker nu in de wintermaanden! Wel prettig zo'n adresje onderweg...dat haalt toch wat druk van de ketel. Grtzz..Maddy

Poesie Oh Hi! zei

Wat fijn dat je rustig aan gedaan hebt en niet direct in de auto gesprongen was. Voor het zelfde geld was je ook betrokken geraakt bij dat ongeluk. Wel balen dat je zo lang over het eerste stuk hebt moeten doen maar ja, dat is het risico van zo ver weg een huis hebben in een land waar volgens mij superveel sneeuw ligt haha ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...