vrijdag 27 september 2013

Paniek in inktvisjesland!

Voor de duidelijkheid: dit stukje gaat niet specifiek over het haken van inktvisjes voor het meisje in Nijmegen. Mijn grootste irritatie gaat uit naar iemand anders die iets doms en dan ook nog tamelijk commercieels met de inktvisjes wil doen. 
Het was een beetje jammer dat die 2 dingen tegelijk op mijn dak vielen. Daardoor is mijn reactie misschien 'nogal heftig'. Maar mijn waarschuwing blijft recht overeind staan.

Het is weer typisch Nederland: het inktvisjesproject gaat hier een eigen leven leiden.
Allerlei goedbedoelende dames willen op eigen initiatief inktvisjes gaan haken (of zijn daar al mee bezig) voor kindjes in Nederlandse ziekenhuizen.
Sommigen vragen daarvoor netjes het patroon aan mij en vertellen wat ze ermee gaan doen, anderen vragen het patroon alsof ze mee willen doen aan het Zweedse project, maar sturen never nooit een inktvisje naar mij op.
Ik vind dit allemaal prima. Iedereen is vrij om inktvisjes te haken voor wie dan ook en elk kindje waar ook ter wereld dat geholpen kan worden met een inktvisje telt.

MAARRRR.....
Wat mensen zich niet realiseren, is dat alle inktvisjes in Zweden door onafhankelijke en deskundige mensen aan een heel strenge veiligheidscontrole worden onderworpen en daarna nog op 60 graden worden gewassen voordat ze aan een kindje gegeven worden.

Er staat heel duidelijk in mijn pdf wat de eisen precies zijn. 
En toch voldeed tot nu toe ongeveer 1/3 deel van de bij mij ingeleverde inktvisjes NIET aan de eisen.
Deze worden in Zweden aan broertjes en zusjes gegeven, dus komen dan toch nog goed terecht.

Als je een ongecontroleerd inktvisje aan een kindje geeft, kan dat een levensgevaarlijk ding zijn.
Dus ik wil hier even heel sterk benadrukken dat je een inktvisje op eigen initiatief aan wie dan ook mag geven, maar als er iets fout mee gaat, is dat je EIGEN RISICO!

Ik word hier eerlijk gezegd een beetje panisch van.
Er staat heel duidelijk op mijn blog: als je iets met de inktvisjes wilt voor een Nederlands ziekenhuis, laat je initiatief dan via mij lopen.
Wil je ambassadeur zijn en dus inktvisjes inzamelen voor een bepaald ziekenhuis: prima, hartstikke fijn.
Maar realiseer je dan dat ook de verantwoording voor het afleveren van veilige inktvisjes bij jou komt te liggen. En als er iets fout gaat, dat er dan bij jou aangeklopt wordt.
Denk daar niet te licht over!!

Waarom heeft men in Zweden wel het geduld en de beschaving om zich gewoon bij het lopende project aan te sluiten en denken mensen in Nederland altijd dat ze alles zelf ook wel kunnen?
Ik word er wanhopig van.

Ter aanvulling: mijn reactie op een aantal reacties op dit stukje:
Beste iedereen die gereageerd heeft, ik hoop dat jullie vervolgreacties hebben aangevinkt, want niet iedereen kan ik anders een reactie teruggeven. Daarom doe ik het maar even hier.
Het is jammer dat sommige mensen niet lezen wat er staat.
Ik sta er absoluut niet negatief tegenover dat er ook inktvisjes voor Nederlandse kindjes gehaakt zouden worden. Integendeel. Het zou geweldig zijn als het ook in NL van de grond zou kunnen komen. En wie weet is het succes nu in Nijmegen, waar de verpleging erachter staat, een prachtige ingang daarvoor.
Natuurlijk zijn er al verschillende mensen geweest die bij mij hebben aangegeven dat ze contact met een ziekenhuis zouden opnemen. Maar van geen van allen heb ik ooit een reactie terug gekregen. Maar wat niet is, kan natuurlijk altijd nog komen.
Verder heeft er zich ook nog nooit iemand gemeld die als ambassadeur wil optreden. Wat wil zeggen: tijd willen investeren in het inzamelen, controleren, wassen, verpakken en naar het ziekenhuis brengen van de inktvisjes. En wat ook wil zeggen: de verantwoording dragen voor de goede controle. Want het lijkt mij niet dat je die taak bij de verpleging moet neerleggen.
Wat mij betreft is ieder verantwoord initiatief om ook in NL iets met de inktvisjes te doen welkom.
Maar waar ik echt panisch van word, en dat staat eigenlijk in dit blogberichtje, is dat er goedbedoeld inktvisjes worden uitgedeeld die niet okee zijn.
Stel je voor dat er iets misgaat met een kindje. Dan is dat niet alleen een drama voor het kindje en de ouders, maar ook een risico voor het tot nu toe heel succesvolle project in Denemarken en Zweden. Want je weet hoe het gaat met de media van tegenwoordig.
Dat je erop kunt vertrouwen dat alle haaksters goede inktvisjes afleveren, is duidelijk niet het geval. Want ondanks de best duidelijke instructies is tot nu toe ongeveer 1/3 van de bij mij ingeleverde inktvisjes afgekeurd.
Ook daar geldt: lezen wat er staat, valt niet mee. En dan ook nog: doen wat er staat.
Ik heb nog nooit ergens beweerd dat het Zweedse inktvisjesproject uniek is. Dat maakt mij ook niks uit. Ik vond het een mooi project. Ik haakte 3 inktvisjes. Ik schreef erover op mijn blog en vervolgens wilden er allerlei Nederlandse vrouwen ook inktvisjes haken. Dus vandaar dat ik het patroon vertaald heb. Verder heb ik geen enkel belang bij het project.
Maar ik voel me er wel verantwoordelijk voor dat het op een juiste manier gaat. Zonder risico's op gevaarlijke situaties.
Ik denk dat deze moeder (Caitlin) een verstandige vrouw is, die er verstandig mee omgaat. Maar helaas zal dat niet voor iedereen gelden.
Ik wil Caitlin trouwens het allerbeste wensen voor haar dochtertje. Ik hoop dat de inktvisjes haar zullen helpen om snel een groter en sterker meisje te worden.
En nogmaals: mocht in Nijmegen iets moois gestart worden met de inktvisjes, dan zou het prachtig zijn als het van daaruit verder over NL verspreid zou kunnen worden. Maar wel graag op een verantwoorde manier.

20 opmerkingen:

MultiVroon zei

Nou, rot zeg!!

Probeer het een beetje los te laten, na deze waarschuwing? Ik betwijfel trouwens of ziekenhuizen de inktvisjes toelaten als ze niet van het hoe en wat weten. Des te meer reden om jou te vragen te bemiddelen - als je daar tijd voor hebt, voor iedereen met goedbedoelde plannen.

CarlaK.be zei

Niet wanhopen, dat is gewoon des mensen...
Het vertelt wel veel over hoe en wie jij bent, en het siert je!
Liefs!

Stins zei

Nee hè....krijg je dat weer..
Nou ja, je hebt gesproken en hopelijk lezen veel haaksters dit en doen er ook wat mee! Succes verder, groetjes van Mirjam.

Zaanse Zolder zei

Ik denk niet dat Nederlandse ziekenhuizen zó maar die inktvisjes aanpakken. Oh wacht, dat zegt Vroni ook al :-)
Loslaten die hap, adem in.... adem uit....

Jeanneke zei

Ria, loslaten! Dan kunnen zij afhaken!
De mensen die jouw project en traject willen volgen, haken toch wel in(ktvisjes)!
Ben alleen zelf nog niet aan het haken van een inktvisje toegekomen, maar bewonder je inzet en aanpak!
Liefs,

Jeanneke.

Mama Maai zei

Ha Ria, dat is niet leuk inderdaad. maar je bent duidelijk. Het hun eigen verantwoordelijkheid. Vind het nog steeds een tof project. Kom er nog niet aan toe maar als dat wel zo is laat ik het je weten. Succes en liefs

merula zei

o meid ik snap je frustratie hoor! Het is zo'n super project en dan is het zo sonde dat er dan op een niet goede manier mee om word gegaan! Tja wat kun je eraan doen..... Niet zo veel dan idd waarschuwen en even je hart luchten. Sucecs. x

Anoniem zei

dat is heel vervelend en zeker niet de bedoeling, ik heb bewondering voor je werk en ik heb de pdf zorgvuldig gelezen , want je kan niet voorzichtig genoeg zijn het gaat tenslotte om hele kwetsbare kindjes.
Sterkte met deze wervelstorm en ik hoop dat je de rust vindt in het goede wat je doet.
Hartelijke groet
Marjolein

EvitaAtHome zei

Heel vervelend dat het zo loopt.
Ik ben er nog mee bezig, ontzettend druk en zeker het patroon niet gevraagd voor iets anders.

Succes!

Liefs, Evita

vee zei

Awel ik vroeg mij dat ook af, ook bij het poekie project en andere, die moeten toch voldoen aan strenge eisen, zeker als het voor in een ziekenhuis is,,,,ik vind het heel goed dat je dit nog eens benadrukt.....
En ja.....dat zijn de verschillen tussen de landen zeker.....
Succes er nog mee !!!

Es zei

Aiii en dat is nou net niet de bedoeling lijkt me....

Susan van der Zwaag - Sondeyker zei

Ik kom je toch nog eens even een hele dikke virtuele knuffel geven. Probeer het maar los te laten lieverd. Je hebt je best gedaan én doet het nog steeds voor Zweden. Hier in Nederland is toch weer anders...let it go. Knuff!

marmarel zei

Ach weet je, ik snap je frustratie, jij pakt het zó zorgvuldig aan. Ik denk dat je niet zo bang hoeft te zijn dat zulke inktvisjes zomaar bij ziekenhuizen binnenkomen. Hier in Nederland zijn de veiligheidseisen ook streng. Wat ik wel zie gebeuren is, dat ze bij particulieren binnen komen. En dan vind ik het toch de verantwoording van de ouders om zelf na te denken. Ik zag laatst een baby-knuffeldoekje met een staartje, een gehaakte lossenketting van een centimeter of 10. Ik zie het al om zo'n mini-vingertje heendraaien, brrr...

Anoniem zei

Oooh je hebt gelijk hoor...even van je afblazen, maar het zeer zeker niet al te erg aantrekken.. Bij mij ligt er nog een onaf exemplaar te wachten om af te maken..... Hopelijk dit weekend!! En ik vind het heel mooi en bijzonder dat jij dit initiatief hebt genomen!!

Angeline zei

Hoi Ria,

Ze gaan hier in Nederland niet zomaar iets bij zo'n kindje in de couveuse goedkeuren daar hoef je niet bang voor te zijn denk ik zo en bovendien zou ik me niet zo'n zorgen maken over het aansprakelijk stellen van jou aangezien het patroon gewoon openbaar op de Zweedse site staat en door iedereen naar het Nederlands vertaald kan worden met google vertaler en jij niet diegene achter dit idee bent uiteindelijk,dus ze kunnen je niets maken,probeer het los te laten al is het nog zo vervelend ;-)


grtzzz
Angeline

Marjon zei

Wat jammer dat het zo negatief gezien wordt dat er ook voor kindjes in NL gehaakt wordt.
Blijkbaar is er ook hier behoefte aan inktvisjes en dan is het toch fijn dat ook dichtbij huis kindjes geholpen kunnen worden?
Groetjes Marjon

Caitlin zei

Ik denk dat je doelt op mijn vraag op een forum om octo's/inktvisjes voor mijn dochter te haken die op de NICU ligt, ik vind het erg jammer dat je dit zo negatief oppakt, ik had niet verwacht dat ik zoveel response zou krijgen, en ook niet dat ze jou om een patroon gingen vragen, aangezien er een boel inktvis patronen online staan. Mijn vraag om een inktvisje is heel simpel; ik was opzoek naar iets wat mijn dochter kon gebruiken als navelstreng en kreeg van de verpleging door dat er vrouwen zijn die navelstrengen punniken voor kindjes, na wat googlen kwam ik uit op een zweedse blog die het over deze octo's had. Ik denk dat geen enkele ouder een inktvisje/octo bij een kindje neerlegt die pluist, te klein is, te lange strengen heeft, of losse/harde onderdelen heeft. Als je kindje op de NICU ligt ben je alleen maar bezig met zijn/haar veiligheid en zul je echt niet zomaar iets in de couveuse leggen. Daarbij ligt de verantwoording denk ik altijd nog bij de ouder die hier om vraagt, en niet bij diegene die het knuffeltje haakt. En ja, als ik meer knuffeltjes krijg als dat ik zelf kan gebruiken ga ik zeker samen met de verpleging hier kijken of ze ze hier in het ziekenhuis willen hebben, niet om aan ouders mee te geven, maar als standaard knuffeltjes die ze daar kunnen gebruiken. Dit is toch alleen maar mooi? Ik denk niet dat je je druk hoeft te maken dat er ook maar 1 verpleegster is die een niet veilig knuffeltje bij een kindje neerlegt en ik weet ook zeker dat de knuffeltjes goed gecontroleerd zullen worden door het ziekenhuis. Waarom heb jij hier minder vertrouwen in?

Voorjaar zei

Hallo Ria,
In jouw blog schrijf je 'Het is geen kwestie van een zak met inktvisjes afgeven op een couveuse-afdeling.
De ziekenhuizen moeten zelf achter het nut van de inktvisjes staan en daarna ook zelf voor het uitdelen ervan zorgen. En uiteraard zijn er ook ambassadeurs nodig, net zoals in Zweden.
Ik heb er geen tijd voor om dit allemaal op te zetten. Ook heb ik de contacten met de ziekenhuizen niet.'
Ik heb het idee dat dit ziekenhuis het nut van de inktvisjes ziet. Daarbij begrijp ik van de moeder dat alles gecontroleerd wordt en gewassen. Ik snap het verantwoordelijkheidsgevoel, maar ik denk dat dit juist een prachtige kans is.
Je schrijft ook dit: 'Van verschillende mensen heb ik de vraag gekregen waarom we de inktvisjes niet voor Nederlandse ziekenhuizen haken. Dat is natuurlijk een logische vraag.
Het zou fantastisch zijn als we dit ook voor Nederlandse (en/of Belgische) kindjes zouden kunnen doen.
Maar om dat van de grond te krijgen, is niet niks.'
Het zou inderdaad fantastisch zijn en ergens moet een begin komen. Wellicht is dit het begin: een moeder die onderzoek doet, een ziekenhuis dat enthousiast is, andere moeders die aan het haken gaan. Ik zou zeggen: zie het als iets moois.

Moos zei

Mijn schoonmoeder is nota bene zelf neonatologieverpleegkundige in Dordrecht en haakt al jaren zelf beestjes en poppetjes voor haar kleine grut dat op deze afdeling verpleegd wordt opdat ze niet aan slangetjes e.d. trekken.

Het is dus niet zo dat dit Zweedse project unique in zijn soort is.

En natuurlijk moeten de haaksels/inkvisjes aan de veiligheidseisen voldoen. Maar ik geloof en vertrouw er toch echt op dat de haaksters onder ons dit niet uit het oog verliezen. Een beetje vertrouwen in hun kunnen hoor!

Het zou toch juist fantastisch zijn, ook met oog op al die kindjes, als het in Nederland/Belgie ook meer van de grond zou komen! En hoe groter de groep initiatiefneemsters ... hoe meer er bereikt kan worden!

Zoals mijn voorgangster boven mij zegt: zie het als iets moois.

Aankleedpopje zei

Beste iedereen die gereageerd heeft, ik hoop dat jullie vervolgreacties hebben aangevinkt, want niet iedereen kan ik anders een reactie teruggeven. Daarom doe ik het maar even hier.
Het is jammer dat sommige mensen niet lezen wat er staat.
Ik sta er absoluut niet negatief tegenover dat er ook inktvisjes voor Nederlandse kindjes gehaakt zouden worden. Integendeel. Het zou geweldig zijn als het ook in NL van de grond zou kunnen komen. En wie weet is het succes nu in Nijmegen, waar de verpleging erachter staat, een prachtige ingang daarvoor.
Natuurlijk zijn er al verschillende mensen geweest die bij mij hebben aangegeven dat ze contact met een ziekenhuis zouden opnemen. Maar van geen van allen heb ik ooit een reactie terug gekregen. Maar wat niet is, kan natuurlijk altijd nog komen.
Verder heeft er zich ook nog nooit iemand gemeld die als ambassadeur wil optreden. Wat wil zeggen: tijd willen investeren in het inzamelen, controleren, wassen, verpakken en naar het ziekenhuis brengen van de inktvisjes. En wat ook wil zeggen: de verantwoording dragen voor de goede controle. Want het lijkt mij niet dat je die taak bij de verpleging moet neerleggen.
Wat mij betreft is ieder verantwoord initiatief om ook in NL iets met de inktvisjes te doen welkom.
Maar waar ik echt panisch van word, en dat staat eigenlijk in dit blogberichtje, is dat er goedbedoeld inktvisjes worden uitgedeeld die niet okee zijn.
Stel je voor dat er iets misgaat met een kindje. Dan is dat niet alleen een drama voor het kindje en de ouders, maar ook een risico voor het tot nu toe heel succesvolle project in Denemarken en Zweden. Want je weet hoe het gaat met de media van tegenwoordig.
Dat je erop kunt vertrouwen dat alle haaksters goede inktvisjes afleveren, is duidelijk niet het geval. Want ondanks de best duidelijke instructies is tot nu toe ongeveer 1/3 van de bij mij ingeleverde inktvisjes afgekeurd.
Ook daar geldt: lezen wat er staat, valt niet mee. En dan ook nog: doen wat er staat.
Ik heb nog nooit ergens beweerd dat het Zweedse inktvisjesproject uniek is. Dat maakt mij ook niks uit. Ik vond het een mooi project. Ik haakte 3 inktvisjes. Ik schreef erover op mijn blog en vervolgens wilden er allerlei Nederlandse vrouwen ook inktvisjes haken. Dus vandaar dat ik het patroon vertaald heb. Verder heb ik geen enkel belang zij het project.
Maar ik voel me er wel verantwoordelijk voor dat het op een juiste manier gaat. Zonder risico's op gevaarlijke situaties.
Ik denk dat deze moeder (Caitlin) een verstandige vrouw is, die er verstandig mee omgaat. Maar helaas zal dat niet voor iedereen gelden.
Ik wil Caitlin trouwens het allerbeste wensen voor haar dochtertje. Ik hoop dat de inktvisjes haar zullen helpen om snel een groter en sterker meisje te worden.
En nogmaals: mocht in Nijmegen iets moois gestart worden met de inktvisjes, dan zou het prachtig zijn als het van daaruit verder over NL verspreid zou kunnen worden. Maar wel graag op een verantwoorde manier.
Ik zal deze reactie ook nog maar even onder mijn blogbericht plakken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...