vrijdag 31 mei 2013

Druk weekje

Tjonge jonge, wat gaat de tijd snel als je druk bent met dingen. Al meer dan een week heb ik geen blogje geschreven. En ook nauwelijks blogjes gelezen.
De afgelopen week was er elke dag van alles waardoor ik daar gewoon niet aan toe kwam.

Vorige week woensdag begon ik met een soort 'cursus' die georganiseerd werd door de gemeente Tingsryd, waar mijn huis onder valt en waarvan ik dus een soort halve inwoner ben.
De cursus was bedoeld voor Nederlanders en Belgen die zich hier misschien willen vestigen of al gevestigd hebben. De gemeente Tingsryd is namelijk een gemeente die de laatste jaren last had van een teruglopend inwoneraantal. Daardoor is men hier op zoek naar nieuwe instroom. En Nederlanders en Belgen ziet men hier in Zweden graag, dus daar wordt gericht naar gezocht.
Bij mij is het eigenlijk omgekeerd gegaan. Ik heb de gemeente Tingsryd uitgekozen zonder dit allemaal te weten. En hoe langer ik hier ben en hoe meer ik Tingsryd en omgeving leer kennen, hoe blijer ik met mijn keuze ben.

Het eerste wat we tijdens de cursus te zien kregen, was het promotiefilmpje. Uiteraard.
 
 
De dagen daarna werd van alles en nog wat verteld over wat er allemaal komt kijken bij emigreren naar Zweden en kregen we vooral ook de kans om de gemeente Tingsryd te beleven.
Helaas was ik de 2e dag ziek en lag ik in mijn bedje. Maar toen kwamen er mensen van de belastingdienst en de Zweedse kamer van koophandel. Dus dat was gelukkig niet zo erg.
 
De cursus werd gegeven op een prachtlocatie
Vorig jaar had ik hier al op de camping gestaan en die vond ik toen al super. En nu maakten we gebruik van een vergaderzaaltje aan de rand van deze camping. En dat betekende ook: aan de rand van het meer Tiken. 
 

Mocht je nog niet weten waar je deze zomer naartoe wilt in de vakantie, overweeg dan zeker deze camping. Echt, ik durf er zomaar reclame voor te maken. Ze verhuren ook huisjes.
Maar dit reclameblok even terzijde.
 
Behalve veel informatie kregen we ook veel mooie plekjes te zien. Het is hier echt schitterend!
 
Nadat de cursus afgelopen was, kwam op vrijdagavond mijn zoon bij me op bezoek. Hij was samen met zijn vader in Zweden en ik vond het erg leuk dat hij ook even een kijkje bij mij kwam nemen.
Hij bleef een nachtje slapen en ging toen weer terug om zijn vader te helpen klussen.
 
Daarna reed ik op zondag naar Växjö, waar ik een vriendin van het station ophaalde. Zij kwam een paar dagen bij mij logeren en dat was erg gezellig.
Tijdens ons ritje naar mijn huis zagen we in een weiland langs de weg 2 wilde zwijnen staan. 
 
Op maandag maakten we een uitstapje naar Natuurreservaat Lunnabacken, waar je onder andere een heel mooi uitzicht hebt over het meer Åsnen.
 
 
Vlak daarbij ligt ook de proeftuin Kurrebo.
(ik kon helaas geen informatie in het Nederlands vinden)
Daar zagen we veel mooie bloemen en planten en hadden we ook weer een geweldig uitzicht over het meer Åsnen.
 
 
Zoals je ziet, was het niet zulk mooi weer.
We konden nog net op tijd de auto bereiken voordat er een flinke stortbui losbarstte.
Daarom gingen we toen maar thee drinken bij Börjes in Tingsryd. Daar ga ik nog een keer een apart blogje aan wijden, want dat is wel een grappig fenomeen.
 
Op dinsdag maakten we een fietstochtje door het bos. Daar heb ik helaas geen foto's van gemaakt.
En verder kletsten we natuurlijk veel enzovoort. De tijd ging snel voorbij en voordat we het wisten, was het alweer woensdag en bracht ik haar naar de trein in Karlshamn. Vandaaraf ging zij naar Kopenhagen, waar het vliegtuig haar naar Amsterdam bracht. En zo was zij binnen een paar uurtjes weer thuis.
 
Ik ging nog even een kijkje nemen in Karlshamn. Een leuk stadje aan de Oostzee.
Tijdens mijn wandelingetje kwam ik een loppis tegen (tuurlijk, kon niet missen) waar ik een mooie glazen lamp vond.
De mevrouw pakte hem goed voor me in, in een tasje van Börjes nog wel, hoe toevallig. En ik dacht dat dat wel goed zou komen. Alleen wilde ik ergens een foto maken. Dus zette ik het tasje neer op een stoepje. 
Dom dom dom..... er kwam een grote windvlaag om het hoekje. Het tasje waaide van het stoepje af. En dit was er nog over van mijn zorgvuldig ingepakte lamp:
 
 
Jammer, maar helaas. Gelukkig was hij niet zo heel duur.
Nadat ik nog wat boodschappen had gedaan, ging ik weer op weg naar huis. Ik nam niet de kortste route over de aangegeven weg, maar reed een beetje om via een wat kleinere weg.
En o, o, o, wat genoot ik. Zo mooi! 
Ja, het is hier echt de moeite waard. Prachtige natuur. Bossen en weilanden overal rondom en de zee op 3 kwartiertjes rijden. Daarbij nog allerlei leuke stadjes en andere bezienswaardigheden op best korte afstand. 
Ik ben heel blij met mijn keuze voor Tingsryd!
En zo vloog er een week voorbij. Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen, maar dan wordt dit blogje natuurlijk veel te lang. En bovendien is het bedtijd (op het moment dat ik dit schrijf).
 
Vanaf vandaag ga ik weer proberen me nuttig te maken in en om mijn huis. Er wacht nog meer dan genoeg. Hopelijk krijg ik nu ook weer tijd voor Blogland. Want dat heb ik wel gemist hoor.

14 opmerkingen:

Unknown zei

Wauw, ik vind het lef hebben, maar ook lees ik tussen de regels door dat je de goeie stap gemaakt hebt, stoer hoor,
Wat een prachtig omgeving, niet zo polderplat als de omgeving van Lelystad, prachtige foto's heb je ons al laten zien, fijn dat je zoon ook weet waar je zit, want dat willen ze toch weten, dat moeten ze even voelen en zien, dan is het goed, meid maak er wat van!
Veel plezier bij het verder klussen en laat ons lekker meegenieten
Liefs Tineke

CarlaK.be zei

Haha, toffe 'reclame'!
Het noorden trekt aan mij,maar tot nu toe woon ik nog altijd graag in ons kleine Belgenlandje ;-)
Liefs!

Es zei

Fijn je weer te lezen en jaaaa Sverige is prachtig! Wie weet ooit....
X Es
ps weer helemaal beter?

Poesie Oh Hi! zei

Oh wat is het toch adembenemend mooi daar! Ik had het er afgelopen week nog met Vriendlief over. Toen we in de IKEA waren (lol). Hij zei toen dat hij best eens op vakantie wil ik Zweden dus misschien is de camping die je noemde dan fijne bestemming voor 2014. Vind het toch altijd wel prettig als iemand die je 'kent' er al eens geweest is ;)

Nou geniet er maar lekker van! Het lijkt mij een groot 'oplaadpunt' waar je heel veel energie uit kunt halen als ik de foto's zo bekijk :)

emmel-prutsemieke zei

Zoals jij het beschrijft...gaat straks half blogland op die camping zitten;-)

Moos zei

Je mag het Zweedse verkeersbureau wel om provisie vragen meis .... geweldig dit! En ziet er ook heeeeeeel verleidelijk als vakantiebestemming uit :-)

wannesraps zei

Ik zou zo ons tentje pakken en wegwezen,...de vakantieplannen voor dit jaar liggen al vast, maar k ga toch eens een voorstel doen voor volgend jaar denk ik. Bedankt voor de tip!
Maren (hoemmelke.blogspot.com)

Zaanse Zolder zei

Wat is het toch prachtig daar !! Zo te lezen heb je een drukke maar ook heel gezellige week achter de rug. Fijn dat we mogen meegenieten :-) Toch balen van je lamp trouwens, zou een Syl-actie kunnen zijn zoiets.

Miss Creatuurtje zei

Alleen al naar dat filmpje kijken, doet je al zin krijgen om je hebben en houden in te pakken en het vliegtuig te nemen. En dan nog al je foto's erbij. Ja, je hebt inderdaad een supergoede keuze gemaakt. Geniet er maar van hoor! Home Sweet Home, dat is absoluut voor jou in Zweden :-)

Anoniem zei

Het is een prachtige omgeving daar, zoveel groen:)
Leuk dat je zoon er was en je vriendin natuurlijk.
Jammer van de lamp, maar dat kan natuurlijk gebeuren.
Fijn dat we zo mee mogen genieten!
groetjes,
Letty/Elle-Bee

Anoniem zei

Wat woon je toch in een prachtige omgeving! En dat meer, heel mooi!
Heb je al een keuze gemaakt waar je het meest wilt wonen, of laat je dat nog even aan de toekomst over.
Wel fijn dat je weet dat je de goede keuze hebt gemaakt over je zweedse woonplaats.
Leuk dat je ook gewoon bezoek uit Nederland blijft ontvangen.

Lieve groet,
Gerry

Juffrouw Waardvleugel zei

Tja, ik ken het, de zomer maakt dat je andere dingen doet en minder aanwezig bent in blogland.
Klinkt allemaal erg leuk daar. Het is dat ik al lekker woon, anders zou ik zo de oversta maken....;)

Juffrouw Waardvleugel zei

Overstap dus....

Juliëtte zei

Wat een prachtige omgeving!

Liefs, Juliëtte

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...