donderdag 10 mei 2012

Voor dementerenden

Een vriendin van mij heeft een dementerende moeder. En die moeder had een babydekentje waar ze de hele dag mee frummelde.
Mijn vriendin vond dat dekentje een beetje te warm voor de zomer (als die weer komt dan) en daarom vroeg ze mij of ik een wat minder warm alternatief kon maken.
En dat heb ik gedaan:

voorkant 1
achterkant 1, lekker zachte fleece
voorkant 2, met een rondje van fleece in het midden
achterkant 2


Ik maakte de kleedjes of dekentjes of dekjes of doekjes of hoe je ze ook noemen kunt van lapjes uit mijn voorraad. Ik koos lapjes waarvan ik denk dat oudere mensen die mooi vinden. 
En ik naaide er kantjes, lintjes en bandjes aan en op. Met allemaal verschillende structuren, zodat ze allemaal anders aanvoelen.
De afmetingen van de kleedjes (klinkt misschien een beetje raar voor de Belgische lezeressen) zijn ongeveer 50 x 50 cm.

Ik heb er nu 2 aan een vriendin meegegeven om ze te laten testen in het tehuis waar haar dementerende schoonmoeder woont. Want ik wil natuurlijk graag weten of dementerende mensen er gelukkig van worden en of alles sterk en wasbaar genoeg is.
Ik ben heel benieuwd naar haar 'onderzoeksresultaten'.

Wat denken jullie ervan? Zou dit iets leuks zijn voor een dementerende die jij kent? Ik hoor het graag.

Ik hoop dat ik hier mensen blij mee kan maken, want ik heb nog zoveel lapjes en lintjes en bandjes en dergelijke liggen. Het zou heel fijn zijn als die op deze manier goed terecht kunnen gaan komen.

5 opmerkingen:

Mimi zei

voilà: t moet altijd nie voor de kids zijn ;-)
tof idee!!!
liefs, mimi xxx

Leentje zei

Een mooi idee...

Anoniem zei

Ik heb geen ervaring, maar ik vind het wel een leuk idee. Ik vergelijk het een beetje met de friemeldoekjes die sommige kleine kinderen ook graag hebben. Als het een beetje natuurlijke stoffen zijn en goed genaaid, lijkt het me sterk genoeg.

Lieve groet,
Gerry

Jeanneke zei

Mooi idee van je!
Ik heb geen ervaring wat die doekjes betreft, maar het lijkt mij gewoon lekker om mee te tutten en te frutten, ook voor dementerenden. Voor hen moet het wel stevig in elkaar zitten, want ze zijn nog wel eens ongecontroleerd sterk en rukken soms in een keer de boel aan flarden. Mijn ballen en blokpuzzels vonden ze schitterend, ik had ze met stoffeerdersgaren, ij-zer-sterk, in elkaar genaaid en toch heb ik nog een keer enig herstelwerk moeten verrichten :>)

Ik hoop, dat je er nog veel zult moeten/mogen maken!

Groetjes,

Jeanneke.

Unknown zei

Hou er wel rekening mee dat niet elke oudere met dementie dezelfde is. Je gaat zeker ouderen hebben die dit beschamend vinden, ook al hebben ze dementie.
Maar het kan inderdaad zijn dat ze dit zeer leuk en aangenaam vinden. Probeer vooral zachte stoffen en met verschillende texturen (ik denk zo aan borg, velours, flanel...) te gebruiken. Maak de lintjes ook niet te lang als ze er mee in de mond zitten zodat ze zich niet kunnen verslikken.
Maar het is zeker een leuk idee! Dat ik er zelf nog niet opgekomen ben :) (ik werk als ergotherapeut in een woon-zorgcentrum)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...