vrijdag 27 juli 2012

Rondje Lepelaarplassen

Gisteren was het natuurlijk prachtig weer om een fietstochtje te maken. En dat deed ik dus ook.
Samen met een vriendin reed ik een rondje om de Lepelaarplassen in Almere.

Aan dit rondje waren we dinsdag ook al begonnen, maar toen strandden we halverwege met een lekke band (mijn fiets helaas). Gelukkig had ik nog niet zo lang geleden een spuitbusje gekocht bij de Lidl waarmee je zowel de band kon repareren als oppompen. En dat spuitbusje bespaarde ons een kilometerslange wandeling. Geluk bij een ongeluk dus.

Gisteren eerst mijn fiets, met een nieuwe achterband, opgehaald bij de fietsenmaker. En toen opnieuw op pad richting Lepelaarplassen.
Er zullen maar weinig mensen zijn die beseffen dat de natuur overal in Almere zo dichtbij is. Na ongeveer een kwartiertje fietsen waren we er al.

We fietsten eerst langs de Hoge Vaart. Een voor Flevoland zeer belangrijk kanaal. Dat zorgt er namelijk voor dat we hier droge voeten houden.
Omdat er een redelijk windje stond, besloten we om eerst naar de Oostvaardersdijk te fietsen, zodat we daar wind mee zouden hebben. De Oostvaardersdijk is namelijk de buitendijk van de Zuidelijke Flevopolder, dus die grenst aan het Markermeer (vroeger het IJsselmeer dus). En als daar wind staat, dan krijg je die vol te pakken. ;-)
Die keuze was een gelukje. Want nu kwamen we precies voorbij de Zuidersluis toen daar een behoorlijk schip van het Markermeer de polder in wilde varen.

Dat is zo'n imposant schouwspel, dat wil je niet missen.
Hier een kleine foto-impressie:

De Zuidersluis overbrugt 5 meter hoogteverschil tussen het Markermeer en de polder. En dat is veel hoor. Het is jammer dat je dat op een foto niet zo goed kunt zien.
Een klein stukje verderop ligt een kleinere sluis die nog een extra meter hoogteverschil overbrugt.
Dus wij wonen hier in Flevoland gewoon 6 meter onder zeeniveau. En geen mens die daar ooit van wakker ligt. Maar als je bij zo'n sluis staat, word je er toch even mee geconfronteerd.

Gelukkig staat het grootste gemaal van Europa pal naast de Zuidersluis.

Gemaal De Blocq van Kuffeler houdt Zuidelijk-Flevoland droog en het water in de polder op peil.

Ik denk dat we wel ongeveer een half uur bij de sluis zijn gebleven. Daarna trokken we verder, over de dijk.
Aan de rechterkant zagen we het Markermeer liggen met aan de overkant Marken en verder naar links Amsterdam. Met de verrekijker kon je de huisjes van Marken zien staan. Helaas kon ik dit niet op de foto vastleggen, dus zullen jullie me zo maar moeten geloven. ;-)

Aan de linkerkant keken we uit over de Lepelaarplassen. Een bijzonder en beschermd natuurgebied.
Hier verblijven, broeden en overwinteren veel bijzondere vogels. Waaronder de lepelaar, waar de plassen naar vernoemd zijn. Lepelaars waren er nu trouwens niet.
Rondom de plassen loopt een fietspad waarlangs verschillende vogelkijkhutten zijn geplaatst.
En uiteraard gingen wij in die hutten een kijkje nemen over het gebied.

De witte stippen die je op de foto ziet, zijn zilverreigers. De volgende keer zal ik een telelens meenemen, dan wordt het wat duidelijker. ;-)
Het was heel grappig om te ontdekken dat je in eerste instantie alleen maar ganzen en zwanen denkt te zien. Maar naarmate je beter kijkt, zie je steeds meer verschillende vogels. En vooral toen we de verrekijker erbij namen, zagen we er ZOVEEL!
In een van de kijkhutten hing een kaart waarop allerlei vogels waren afgebeeld. Handig voor mensen zoals ik die nou niet echt alle eenden van elkaar kunnen onderscheiden. Dat kon ik nu trouwens nog niet. Ik vond alle eenden bruin gevlekte eenden.
Maar ik zag wel kieviten, buizerds, watersnippen, zilverreigers, grauwe ganzen, meerkoeten en knobbelzwanen. Die kon ik tenminste herkennen. ;-)
Het was prachtig! En zo rustig, op een paar kilometer van een stad met bijna 200.000 inwoners!

Behalve heel veel vogels, zagen we ook nog verschillende soorten koeien die het gebied begrazen. Ze lopen daar gewoon los rond en dus ook op en langs het fietspad. Maar wij waren niet bang en fietsten er gewoon dapper tussendoor. (ook geen foto van helaas)

In een natuurgebied vind je uiteraard niet alleen dieren, maar ook planten.
Hier een kleine collage van bloemen die we gezien hebben.

5 opmerkingen:

Zaanse Zolder zei

Lekker de natuur in, heerlijk !
Heb je ook nog uiltjes gezien ;-)

Aankleedpopje zei

Nee, geen uiltjes tegengekomen. Helaas. Volgende keer wat later gaan. In de schemering zien we ze misschien. En tot die tijd maar tegen stoffen uiltjes aan kijken. ;-)

Willy zei

Mooie plek aan het water. Water en sluizen blijven me altijd trekken.
Fijn weekend,

Anoniem zei

Dat was een mooie fietstocht. Water blijft altijd trekken. Maar je woont in een mooi gebied, Ria!
Fijne dag verder!

Lieve groet,
Gerry

Mama Maai zei

Heerlijk tochtje als ik het zo lees, heerlijke plek. En Almere is zo slecht nog niet ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...