dinsdag 28 februari 2012

Retrovondst uit eigen kast

Eerst wilde ik dit berichtje 'Retro uit eigen kast' noemen, maar dan wek ik waarschijnlijk verkeerde verwachtingen, hoewel mijn vondst voor mij wel een hoog retro-gehalte heeft.

Ik vond namelijk dit:


En dat is echt best wel oud.
Het komt namelijk uit het schooljaar 1978-1979, het jaar dat ik in het 2e studiejaar van de Pedagogische Academie zat. Hihi, klas 2c, het staat erop.

En wat zijn het dan?
Het zijn nog originele, ouderwetse stencils met daarin alle Basisbegrippen van de Nederlandse Taal op een rijtje. Dat kregen we toen nog, als PA-studenten, met de volgende toelichting:


Vooral dat 2e argument vind ik zo leuk: Wij moeten boven de stof staan! Ja, dat was toen nog.
Tegenwoordig hebben de aanstormende leerkrachten (althans in Nederland, ik schat dat in België wat hoger in, maar dat is maar een gevoel) daarin nogal wat manco's. (uitzonderingen daargelaten)

Nog helemaal met de hand getypt op een echte typemachine. Kom er nog maar eens om. ;-)

Het stuk was geschreven door de docent Nederlands A. Kuijpers. Hij was de vader van een van mijn klasgenootjes. En is vlak daarna helaas op vrij jonge leeftijd overleden. Mede daardoor is dit een echt historisch document.

En..... ik kan weer alles opzoeken over grammatica, ontleden enzovoort. Of ik dat uitgebreid ga doen, weet ik niet. Maar ik ga dit pakketje stencils in elk geval bewaren. (hoe kun je ook anders verwachten in mijn geval) Ik word gelukkig van zo'n vondst.

Binnenkort zal ik weer eens een echt 'retro uit eigen kast' berichtje plaatsen, want ik heb nog meer dan genoeg.

5 opmerkingen:

Jeanneke zei

Wat een ontzettend leuke vondst! En wat leuk, dat je het ons laat zien. Dus daar heb jij nog ouderwets goed Nederlands geleerd; het is te merken :>)
Je schrijft goed en leuk!

Groetjes,

Jeanneke.

Saskia zei

schitterend hé!!!!
superleuk vind ik dat als ik zo oude schoolboeken en schriftjes terugvind. Bij mijn ouders op school staan nog hele boekentassen vol met zulke geschiedenis lol.

geniet van je vondst

Zaanse Zolder zei

Leuk dat je dat nog hebt ! Ik heb hier ook nog een doos vol oude schoolspullen !

Aankleedpopje zei

Dank dank dank voor al deze complimenten!

Annagreet zei

Heel herkenbaar. Mijn agenda's zijn van twintig jaar later, maar ook zo heerlijk volgedroedeld! Je kreeg van mij trouwens een award, dus kom eens langs op mijn blog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...