zaterdag 9 juni 2012

Mijn 'huis'dieren

Als je aan de rand van een bos woont en een tuintje hebt dat door de vorige bewoners nogal verwaarloosd is, dan heb je niet alleen veel te doen (waar jullie al wat voorbeelden van hebben kunnen zien), maar ook heel veel te zien.
En sinds ik in maart de cursus natuurfotografie gevolgd heb (was weliswaar slechts een startcursus van 3 lessen, maar toch) hou ik mijn camera steeds vaker in de buurt en kijk ik met andere ogen naar wat er in de wereld te zien is.

Dan valt het me op dat er niet alleen heel veel planten in de tuin staan, maar dat er ook veel verschillende dieren langskomen. Sommige dieren wonen er zelfs.

Ik zal jullie er een paar laten zien. En dat zijn alleen nog maar de dieren waarvan het me gelukt is om ze op de foto te krijgen.


Elke dag zat er een duif in de boom achter mijn tuin. Steeds op dezelfde tak. In mei was het steeds vaker dat er een duivenpaartje zat in plaats van eentje. Op 19 mei betrapte ik ze zelfs terwijl ze zaten te knuffelen. En nu zie ik er steeds maar weer eentje. Niet meer op dezelfde tak, want daar zitten nu teveel bladeren. Die duif (ervan uitgaande dat het steeds dezelfde is) zit nu telkens als de zon schijnt op het topje van een conifeer.


Ik denk dat er ergens in de buurt een nest is.

In mei vertelde ik jullie ook al over de merel die tegen de tuindeur was aangevlogen.


En dat gelukkig overleefde.
Misschien was hij het wel die ik later zag met een jonkie dat druk gevoerd werd.


En terwijl pa achterin de tuin het ene kind aan het voeren was, zat er een broertje of zusje vlakbij mij. Kennelijk hadden zij al die tijd al een nest in de coniferenhaag. En zag ik ze nog net op de laatste dag dat ze daar woonden. Want daarna waren ze spoorloos.


Natuurlijk wonen er niet alleen vogels in de buurt. Ook muisjes zie ik regelmatig.
Hier zit er eentje aan een oude broodkorst te knagen.


En toen er nog een kaper op de kust kwam, zag ik zelfs een heus muizengevecht.


Net alsof zo'n hele korst niet genoeg is voor met zijn tweeën.
Ik hoop alleen 1 ding en dat is dat de muisjes wel buiten blijven. Want ik vind ze schattig, maar niet als ze eenmaal binnen komen. Dan vind ik ze alleen maar vies.

Ik liet ook het nestkastje waarin het nestje van de pimpelmeesjes zit al zien. Vlak daarvoor zit een dode druiventak, die ik expres heb laten zitten, omdat de vogels deze als tussenstation gebruiken. En op de plek waar ze steeds landen en om zich heen kijken, ziet het er nu zo uit.


Het superschattige nestje van de tjiftjafs hebben jullie ook al eerder gezien.
Als ik thuis ben, kijk ik er een paar keer per dag in.
De kleintjes zijn vaak alleen thuis. Pa en ma hebben het druk met eten halen.
En tot mijn verbazing zag ik vanmorgen dit:


Er lag een piepklein eitje voor de ingang, tussen de kleine vogeltjes.
Zou dat nou een nieuw eitje zijn? Of een oud eitje dat niet uitgekomen is? Wie het weet, mag het zeggen.
De vogeltjes zelf zijn al gegroeid sinds ik ze dinsdag ontdekte en voor het eerst zag.


Ze zijn ook niet meer zo kaal en doorzichtig.

Gisteren was er weer een vogeltje een beetje dom. Die vloog niet tegen de tuindeur aan, maar erdoor naar binnen. Paniek!


Want: helaas, door dat raam kon het niet meer naar buiten. Dus ik heb het vogeltje gevangen met hulp van een theedoek, het even belerend toegesproken en daarna buiten losgelaten.
Het zou zomaar een van de ouders van de tjiftjafbaby's geweest kunnen zijn.

Tenslotte kun je in mijn tuin nu ook wat minder schattige diertjes vinden: meelwormen.


Ik heb een heel bakje vol gekocht bij de dierenwinkel en ik leg er telkens een aantal op een omgekeerde emmer vlakbij de vogelnestjes. In de hoop dat ik daarmee de vogels lok en ze eindelijk eens van dichterbij op de foto kan krijgen.
Steeds zijn de meelwormen na een tijdje verdwenen. Maar ik heb er nog geen vogel bij gezien.
Ik hoop wel dat de meelwormen opgegeten worden en zich niet gaan verpoppen en dan kevers worden. Want een lading meeltorren in de tuin lijkt me nou weer niet zo leuk.

Ik had ook nog foto's van een vlinder, een vlieg en een bij. Maar die zal ik jullie besparen. Too much is ook niet de bedoeling. Ik hoop dat jullie dit al niet teveel vinden.

Soms sla ik misschien nogal door.
Vanmiddag heb ik bijvoorbeeld 71 foto's (ja, way too much waarschijnlijk) van mijn tuintje en wat daar zoal in staat en te zien is op mijn Facebook gezet. Toevallig heb ik een paar vriendinnen waarmee ik via Facebook tuinactiviteiten uitwissel, dus vandaar.
Het fotoalbum is openbaar, dus als je wilt kun je het bekijken, ook als je geen Facebook-account hebt. Je hoeft zelfs geen 'vriend' met mij te zijn. Dus vind je dit stukje nog niet teveel en wil je meer zien: be my guest.

Vandaag zou ook de uitslag van mijn give-away zijn, maar dat stel ik maar even uit tot morgen.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een prachtige foto's van de omgeving van je huis.
Duiven zijn heel trouw aan hun plaats. Ik heb al jaren een stelletje tegenover mijn balkon.
Ik zou maar oppassen met het brood strooien, voordat je het weet heb je allerlei ongedierte uit het bos naar je toe getrokken. Alhoewel ik de foto's van de muisjes prachtig vind.
De vogelnestjes zijn ook altijd mooi.
Fijne zondag!

Lieve groet,
Gerry

Miss Creatuurtje zei

Ik vind het zeker en vast niet te veel, wat kan een mens toch veel moois zien, als hij 'kijkt'. Mooie foto's, jou 3 lessencursus heeft je in elk geval veel geleerd! Ik kijk uit naar nog meer foto's en ga nu een kijkje nemen in je fotoalbum!

Guy en Dina zei

Zo'n mooie foto's!

Jeanneke zei

De foto's zijn mooi! Maar wat ik nog mooier vind, zijn de toewijding en de afleiding die jij erin gestopt en gevonden hebt.
Heel goed van en vóór je!
Geniet er maar fijn van.
Groetjes,

Jeanneke.

Andina zei

Mooie foto's en je kunt er leuk over schrijven!

Mimi zei

knap zeg die fotookes, die muisjes zijn wel echt top!!!
de enige muisjes die k hier zie zijn diegene die onze poes-jager Kamil aanbrengt, dat niet altijd een leuk zicht is!
maar je woont daar knap zo te zien,
k kan daar ook van genieten van beestjes & bloemetjes in ons "stadstuintje"!
liefs, mimi xxx

Kaatje1010 zei

wat mooie foto's, dat is pas genieten van je tuin!

Zaanse Zolder zei

echt heel mooi je foto's, vooral die van de kibbelende muizen vind ik schattig. Maar je hebt gelijk die moeten wel buiten blijven!

Een huis in de straat zei

Mooie foto's! Die 2 duiven zijn lief om te zien.

Moon zei

Nee hoor, niets teveel. Allen maar leuk! Grappig dat jij ze ook huisdieren noemt, doe ik dus ook. Er zijn dan van die mensen die dat nogal vreemd vinden, maar ach, kan ons het schelen! Geweldig leuke foto's. En die muizen, wat een lucky shot van dat gevecht, echt geweldig! Fijne zondag!

Aankleedpopje zei

Dankjewel voor al jullie reacties en complimenten!
Ik vind het zelf zo leuk om naar de planten en de dieren te kijken dat ik het misschien iets tè graag wil delen.
@Gerry: ik gooi alleen oud brood e.d. aan de rand van het bos. In de hoop dat de beestjes dan niet te dicht bij het huis komen.
@Jeanneke: Ik ben er ook heel blij mee.
@De Sierkip: Ja, die muisjes in gevecht was echt een lucky shot. Net zoals de jonge merels eigenlijk. Ik heb ze verder nooit (meer) gezien.
Vandaag heb ik ook alweer een flink aantal foto's gemaakt van bloemetjes en diertjes in het zonnetje. :-)

jumare zei

jeetje wat een wild life :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...