Toen ik vorige week zondag (tjee, zo lang geleden alweer?) bij de galleri vandaan kwam waar ik al die leuke kunst gezien had, kwam ik langs de weg dit huisje tegen:
Ik was er al eens eerder langs gereden, maar nog niet gestopt om het eens van dichtbij te bekijken.
Dat deed ik deze keer wel.
Er staat allerlei groente en fruit uitgestald, zowel buiten als binnen.
En dat kun je allemaal zelf pakken.
Er wordt je vriendelijk gevraagd om het geld in de melkbus bij de deur te doen.
Ik geloof toch niet dat zoiets in Nederland nog mogelijk is.
Ik was een beetje aan het rondkijken en foto's aan het maken (met mijn telefoon, want de batterij van mijn camera was leeg), toen de eigenaar er net aan kwam.
Ik raakte met hem aan de praat. Onder andere over de langwerpige pompoenen.
Ik dacht dat die voor de sier waren (je ziet, ik weet er echt helemaal niks vanaf). Maar ze bleken eetbaar te zijn. De meneer zei dat je er verschillende lekkere dingen van kon maken.
Dus ik waagde de gok en nam er eentje mee. (en betaalde ook natuurlijk)
Dit huisje is trouwens ook te zien in het promotiefilmpje van Tingsryd, dat ik al eerder liet zien.
Ongeveer bij 1.30.
Deze pompoen nam ik mee. Je zag er al iets van bij de Photochallenge.
Hier is ie in vol ornaat:
Ik ging de strijd ermee aan.
17.45 uur: de pompoen voor het laatst als 1 geheel
17.52 uur: door de helft. Dat viel nog niet mee.
17.59 uur: de pitten en de draden eruit geschept.
Dat zag er zo uit:
Daarna in stukken snijden, de schil verwijderen en in blokjes snijden.
Om 18.42 uur had ik ongeveer een kilo blokjes, zere handen en een keuken vol pompoenvlekken, omdat de stukken schil alle kanten op vlogen. Nee, ik ben geen keukenprinses....
Ik had toen nog ongeveer 1/3 pompoen over. Die ligt nu nog in de koelkast.
Ik moet me nog mentaal voorbereiden op de verdere verwerking daarvan.
Ik sneed nog 2 uien in stukjes en een paar teentjes knoflook.
Dat ging eerst in de pan met een beetje olijfolie.
18.44 uur.
Daarna de pompoenstukjes erbij.
18.49 uur.
Dat moest samen een tijdje bakken.
En toen mocht er een liter kippenbouillon bij.
Aan de kook brengen en een half uurtje laten sudderen.
18.52 uur.
Dat vond ik inmiddels een beetje te laat geworden om op te gaan wachten.
Dus kookte ik maar gauw iets anders (snellers).
Na het sudderen, moest de boel eerst een beetje afkoelen, anders zou mijn blender het niet overleven, denk ik. En aangezien ik toch al gegeten had, heb ik daar maar ruim de tijd voor genomen.
20.42 uur schepte ik de soep in de blender.
Het fijnmalen ging gelukkig wel lekker snel.
En zo had ik om 20.48 uur eindelijk een pan pompoensoep.
Die vervolgens in de koelkast verdween, want te laat om nog van te eten.
Ik geloof dat ik niet zo geschikt ben voor back-to-basic-cooking....
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de berg afwas (en geen afwasmachine) en de vieze keuken die ik nog moest wegwerken.
De volgende dag heb ik van de soep gegeten en gelukkig was die wel lekker.
Ik wilde de pitten van de pompoen laten drogen en dan volgend jaar planten. Misschien ga ik dat ook wel doen, maar dan worden het toch sierpompoenen, denk ik.
Als er al pompoenen uit voortkomen natuurlijk. Want misschien is er iemand die zich mijn Afrikaantjes nog kan herinneren....?
Kleine gefrustreerde
aanvulling van vandaag: daarnet nog een kopje opgewarmd in de magnetron.
En ja hoor, hele magnetron onder gespetterd. Dit is echt
bezigheids-voedsel....
Ongeveer bij 1.30.
Hier is ie in vol ornaat:
Ik ging de strijd ermee aan.
17.45 uur: de pompoen voor het laatst als 1 geheel
17.52 uur: door de helft. Dat viel nog niet mee.
17.59 uur: de pitten en de draden eruit geschept.
Dat zag er zo uit:
Daarna in stukken snijden, de schil verwijderen en in blokjes snijden.
Om 18.42 uur had ik ongeveer een kilo blokjes, zere handen en een keuken vol pompoenvlekken, omdat de stukken schil alle kanten op vlogen. Nee, ik ben geen keukenprinses....
Ik had toen nog ongeveer 1/3 pompoen over. Die ligt nu nog in de koelkast.
Ik moet me nog mentaal voorbereiden op de verdere verwerking daarvan.
Ik sneed nog 2 uien in stukjes en een paar teentjes knoflook.
Dat ging eerst in de pan met een beetje olijfolie.
18.44 uur.
Daarna de pompoenstukjes erbij.
18.49 uur.
Dat moest samen een tijdje bakken.
En toen mocht er een liter kippenbouillon bij.
Aan de kook brengen en een half uurtje laten sudderen.
18.52 uur.
Dat vond ik inmiddels een beetje te laat geworden om op te gaan wachten.
Dus kookte ik maar gauw iets anders (snellers).
Na het sudderen, moest de boel eerst een beetje afkoelen, anders zou mijn blender het niet overleven, denk ik. En aangezien ik toch al gegeten had, heb ik daar maar ruim de tijd voor genomen.
20.42 uur schepte ik de soep in de blender.
Het fijnmalen ging gelukkig wel lekker snel.
En zo had ik om 20.48 uur eindelijk een pan pompoensoep.
Die vervolgens in de koelkast verdween, want te laat om nog van te eten.
Ik geloof dat ik niet zo geschikt ben voor back-to-basic-cooking....
De volgende dag heb ik van de soep gegeten en gelukkig was die wel lekker.
Ik wilde de pitten van de pompoen laten drogen en dan volgend jaar planten. Misschien ga ik dat ook wel doen, maar dan worden het toch sierpompoenen, denk ik.
Als er al pompoenen uit voortkomen natuurlijk. Want misschien is er iemand die zich mijn Afrikaantjes nog kan herinneren....?
18 opmerkingen:
Wat een avontuur!! De pompoen is wel prachtig :D en de soep lijkt me heerlijk!!
Liefs, Daphne
In Nederland kan dat ook nog hoor! Heb net nog heerlijke peren en appels ergens "meegenomen" en betaald natuurlijk. En in Noord-Holland ken ik nog verschillende plekjes waar mensen hun spullen aan de straat verkopen: bloemen en fruit.
Tof avontuur met je pompoen, haha! Gelukkig was het wel lekker. Maar idd, wat een werk he. Er zijn veel soorten waarvan je de schil ook kunt eten trouwens: snij er parten van, beetje knoflook en olie erop en in de oven laten garen :) Minder werk, ook heerlijk!
Heerlijk eten van pompoenen,gewoon vaker doen dan word je er handig in ......ha ha
ja zo'n pompoen kost even wat werk. Nog werk, maar wel lekker is de pitjes openen en dan de pompoenpitten eten.
Hier in de buurt (zuid-holland) zijn er veel van zulke kraampjes die bij een kas staan. Vooral komkommers, paprika en tomaten, maar ook wel bloemen en wat ander spul (dat volgrens mij dan uit een moestuintje komt). Al worden wel steeds meer van die kraampjes vervangen door automaten. Een soort snoepautomaat, maar dan dus voor groente. Ik ga er geregeld wat halen, want het is stukken goedkoper dan in de supermarkt (en dan verdient de teler ook wat meer).
Alles moet je toch eens geprobeerd hebben om het te ervaren (soms is het genoeg om het verhaal van een ander te horen om mij eens uit te laten nodigen om pompoensoep te eten bij iemand die het niet erg vindt om zoveel werk te verzetten om een pannetje soep op tafel te krijgen)
Nooit geweten dat je zulke pompoenen ook daadwerkelijk kunt eten. Ik dacht dat alleen die oranje echt eetbaar zijn haha. Weer wat geleerd! (ik vind het eigenlijk ook wel een beetje op een meloen lijken.. :)
jummie!!!! gewoon hakken en met alle pruttel in de pan, niks niet wegen en blenderen kost veel te veel tijd :)
Smulze!
X Es
Geweldig huisje!
en ja, ik zie ook altijd zo af met pompoenen! Ze zouden die al in stukken en geschild moeten verkopen ;)
Maar de soep smaakt dan wel extra lekker he!
Smakelijk !
Dat systeem met dat mooie kraampje met melkbuskassa is echt geweldig hé !
Dat zie ik in de Belgische steden ook niet gebeuren... misschien ergens op het platteland.... ik vind het in ieder geval prachtig!
Liefs!
Jij begint er tenminste nog aan. Dat doe ik al niet eens. Ik ben ook geen kookmuts.
Het ziet er wel een beetje uit als appelmoes.
Lieve groet,
Gerry
Wat een knus huisje met zoveel lekkers!!
Wat een geduld heb je, maar dan heb je wel een heerlijke soep.
Dit is iets wat in onze omgeving ook voorkomt. Met fruit bijv. Er zijn hier ook theetuintjes en koffieweides in de zomer. Leuke terrasjes op het platteland. Alles staat er, koffie, koeken, cakes, frisdrank. En er wordt verwacht inderdaad dat je het geld in de bus doet. Helemaal geweldig zo'n principe.
Ik had je soep wel willen proeven!
groetjes Talitha
Weet je ... dat ik nog nooit pompoen gegeten heb hihihihi
... Ik weet niet of het zo lekker zal zijn... Moet erg wennen aan dit soort soepen...Smakelijk!
De Juffrouw
haha nope hier zouden ze de melkbus ook gewoon meenemen.....
Wat een gedoe he zo'n pompoen schoonmaken!
Haha, nou jij bent lekker bézig geweest! Ik had ook een hekel aan pompoenen 'slachten', maar ja mijn zoon neemt ze regelmatig mee. Hij werkt bij een biologische boerderij. Nu kan ik zeggen dat ik de laatste keren binnen een uur een lekkere pan pompoensoep op tafel had staan. :-) De pompoen eerst in kleinere stukken snijden (met een goed keukenmes), helpt om het schillen wat makkelijker te maken.
Hihi, wat een werk! Gelukkig wel lekker, zou anders een beetje jammer zijn van al je moeite. Wij hebben er ook 1 gekregen, een oranje, met recept... gelukkig heb ik een Keukenprins ;) Hier zie je het wel iets meer, verkoop langs de weg. Gelukkig, want het heeft wel wat en het is goed voor wederzijds vertrouwen.
In Nederland gebeurt het idd ook nog hoor! Bij de tuinders hier staan regelmatig karretjes e.d. met bijv. bloemen die je mee mag nemen en zelf je geld achter mag laten in een bakje...
Mooie foto's weer!
Een reactie posten