zaterdag 8 juni 2013

Rabarberpaj

Nog maar een blogje met een hoog kneuterigheidsgehalte.
Want wat doet een plattelandsbewoner met een grote rabarberplant in de tuin?
Natuurlijk: rabarberpaj bakken.
Dat gaat zo:

Het boertje van buten zoekt een geschikt (niet te moeilijk, bewerkelijk en/of tijdrovend) recept op internet.
En vindt dit:

Dan loopt het boertje naar de rabarberplant en plukt een aantal stengels met bladeren.


De bladeren verdwijnen op de composthoop en de stengels worden een beetje geschild en in stukjes gesneden.

Vervolgens volgt het boertje keurig het recept en zo belanden alle ingrediënten in de ovenschaal.


Omdat dit boertje bang was dat het misschien te zuur zou worden, werd er nog een beetje suiker overheen gestrooid. Dat stond niet in het recept.

De oven op 180 graden en dan wachten op wat er gebeurt.


Oeps, er gebeurde iets meer dan de bedoeling was. De schaal was te klein, dus het deeg rees over de rand.
Gelukkig lag er aluminiumfolie onder.
De Belgen onder ons zouden misschien zeggen dat het iets erover was. ;-)

Maar al met al werd het resultaat helemaal niet slecht.


En terwijl de paj nog warm was, schepte het boertje alvast een beetje op een bordje om te proeven.


Het leek niet echt op een stukje taart, maar het was wel heel erg lekker.
En later bleek dat het ook in koude toestand goed eetbaar was.

Het boertje verdeelde de ene helft van de paj over een paar schoteltjes en zette die in de koelkast (en at daar later al 2 keer iets van op) en bracht de helft die nog in de schaal zat naar de overburen als bedankje voor de gezellige middag met muziek en dans.

Het boertje denkt dat dit recept zeker voor herhaling vatbaar is. Dan wel in een iets grotere ovenschaal. Of misschien lukt het ook wel met de springvorm. Voordat het daarin over de rand gaat.....
En natuurlijk zal het leuk zijn om samen met J. en haar kinderen zo'n rabarberpaj te bakken. ;-)

Ik heb het recept even in het Nederlands vertaald voor jullie.

Ingrediënten: 300 gr rabarber, 100 gram boter, 2,5 dl bloem, 2 dl suiker, 4 theelepels vanillesuiker, 1 theelepel bakpoeder, 1 groot ei.

Bereiding:
1. Smelt de boter samen met de vanillesuiker. Blijf de hele tijd roeren. Daarna laten afkoelen.
2. Meng alle droge ingrediënten in een schaal.
3. Roer daar de gesmolten boter en het ei doorheen.
4. Druk dit mengsel uit in een ovenvaste vorm.
5. Schil de rabarber en snij deze in centimeterdikke plakjes.
6. Druk de rabarberplakjes in het deeg.
7. Zet de vorm midden in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 45 minuten op 180 graden, totdat de paj (wat is daar eigenlijk het Nederlandse woord voor?) goudbruin is.
9. Serveer naar wens (lauw) met vanillesaus (daar zijn de Zweden gek op) of ijs.
 

13 opmerkingen:

Mars zei

Ziet er goed uit hoor boertje! Leuk bordje ook! Fijn weekend daar!

Mama Maai zei

Ziet er heerlijk uit. Wil ikook wel eens proberen.... Liefs

Juffrouw Waardvleugel zei

Het is te ver anders kwam ik een stukje proeven.
Xx de Juffrouw

Ja-Ni-nA - Elke dag zaterdag zei

Ik ben dol op dit soort 'kneuterige' blogberichtjes hoor :)
En de taart, lijkt mij heerlijk!

Marloes Kreatief zei

Nou daar krijg ik wel zin in ,zag dat je net ook bij mij langs was ,leuk en ja die Teun doet het goed,
Ga zo je recept even noteren maar bij mij is de rabarber maar van dunne steeltjes ,lieve gr marloes
P.s leuk hoor je Zweedse verhalen

Tineke Bolleboom zei

Ik heb even bij zitten lezen hoor, lag een beetje achter, jammer van de buurman, het is een nare ziekte, ik heb mijn eigen moeder zo weg zien glijden, beangstigend ook soms, maar knap dat zij dat kan, en wat je allemaal doet is niet truttig, dat is je nieuwe levensstijl waar je duidelijk voor kiest, je rabarbertaart ziet er lekker uit, ik weet alleen niet meer hoe dat zat met rabarber, of je die na de langste dag niet meer kan eten, moet ik weer aan een andere tuinder vragen, die er wel van weet, je vermaakt je daar prima in ieder geval, ik ben blij voor je!

Gerry zei

En wat heb je je portie op een mooi bordje gelegd!
Rabarbercompote met ijs is ook zo lekker.
Nog een mooie zondag!

Lieve groet,
Gerry

Esther Hagen zei

Dit rabarberboerinnetje roept jumjumjummie!!!!
X Es

Moos zei

Ik ga voor de broodjes op Instagram en Feestboek hihihi

vee zei

Yes ! Rabarber is het enige eetbare at ik in den hof heb staan ! Als de cake en chocomousse van moemoe op is, maak ik deze paj ook ne keer !
Breng ook iets naar de buurvrouw met de demente man hé

Denise Carlier zei

wow dat ziet er lekker uit! jammer dat ik niet van rabarber hou

miekemoeche zei

Hmmmm' ziet er erg lekker uit! Ik wil al lang eens rabarbertaart bakken maar bij gebrek aan rabarber plant lukt het niet. Tot enkele dagen geleden een collegaatje vertelde dat ze rabarberconfituur maakte,heel veel... Dus binnenkort mag ik er wat hebben!

Tante Jannie zei

MMM dat ziet er lekker uit! Die heb ik even gepind hoor :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...